onsdag 23. mars 2011

Dietter for å gå ned i vekt? Del 1

Det finnes utallige dietter du kan gå på for å gå ned de kiloene du ønsker. Hvilke skal du velge?
Jeg skal prøve skrive kort om hva de forskjellige diettene går ut på. Noen med personlig erfaring (måtte jo teste ut noe av det),

Pulverkur/dietter/VLCD dietter
Her er det lagt opp til et kaloriinntak på 500 - 800 pr dag.
Du vil få en rask vektnedgang, 6 kg på 3 uker i snitt.
Det som er utfordringen her her at du trolig taper mye muskelatur, og øker risikoen Osteoporose, benskjørhet eller for lav benmasse. Du vil trolig også senke metabolismen, fordi kroppen går inn i et "sparemodus" og tror det kommer "trangere" tider.
Selv lærer du ingenting om kostholdsomlegging, ettersom du holder deg til ferdige pulverkurer. Noen øker også faren for å utvikle spiseforstyrrelser: "Mye vil ha mer"

"Det å tape 2 kg muskler tar 2 uker, å legge på seg 2 kg muskler tar 2 år" ( satt på spissen")

Etter en pulverkur vil du trolig gå fort opp i vekt igjen, fordi du har mistet mye muskelmasse, som gjør at du får en lavere forbrenning. Jo høyere muskelmasse du har, jo høyere forbreninng har du. Det er derfor man anbefaler styrketrening i et treningsprogram.

Om du velger en pulverdiett:
Sørg for å trene styrketrening
Drikk mye vann + spis mye grønnsaker ( for å unngå forstoppelser)
Og velg en diett med oppfølging.

Blodtypedietten
Hvis du er frisk, er det absolutt ingen grunn til å forsøke blodtypediett. Blodtypedietten er dårlig dokumentert, den er mye basert på teorier. Og teorier er som vi vet alltid noe annet enn praksis. Enkelte av teoriene som blodtypedietten er basert på, er dessuten meget tvilsomme. Jeg ser på blodtypedietten som en godt markedsført motediett. For den som har stor tro på denne dietten, og som har en sykdom som man tror dietten hjelper mot, er det mulig å legge opp et akseptabelt kosthold. Men det krever stor innsats. Det er også lett å trå feil og spise en ubalansert kost med mangel på næringsstoffer.


Blodtypedietten ble laget av Dr. Peter D’Adamo. Teorien bak dietten er at vi bør trene og spise etter hvilken blodtype vi har.
Han mener også at sykdom/overvekt/andre plager kommer i stor grad fra å spise og trene feil i forhold til sin blodtype.
Her er noen hovedtrekk:
Blodtype 0
Spise mye kjøtt
Hard mosjon
(Historikk: Dette er den mennesketypen som levde i jakt og sankesamfunn.)
Blodtype A
Vegetarkost
Lett mosjon
(Historikk: Dette er den mennesketypen som levde i typiske landbrukssamfunn.)
Blodtype B
Vegetarkost og litt kjøtt
Moderat mosjon
(Historikk: “En videreutvikling av Blodtype A, mer tilpasningsdyktig”)
Blodtype AB
Blandet kost, sterkt immunforsvar
(Historikk: Den moderne blodtypen, en blanding mellom A og B)


Rikshospitalets slankekur - en 7 dagers suppekur. 
Man skal kunne gå ned fra 2-7 kg på 7 dager og likevel føle seg vel.
Dag1: Suppe og all slags frukt, utenom banan.
Dag2: Suppe og grønnsaker, rå eller kokt. IKKE erter, mais eller tørre bønner. Spis en bakt potet med litt smør
Dag3: Suppe, frukt og grønnsaker. (Ikke banan og ikke poteter)
Dag4: Suppe og minst 3 bananer, så mye skummet melk du orker. Merker mindre søtsug i dag!
Dag5: Suppe og 280-560g biff og 4 tomater.
Dag6: Suppe og masse biff og grønnsaker.
Dag7: Suppe, grønnsaker, brun ris og usukret juice.

Masse vann, 6-8 glass om dagen. Kaffe og te uten sukker. Tranebærjuice og skummet melk.
Påstanden her er at dietten fungerer ved en kjemisk nedbrytelse av salt + krydder. Den stammer opprinnelig fra det DANSKE rikshospitalet. På 3 dager skal du tape 5 kg. I gjennomsnitt ligger du på 550 kalorier pr dag (derfor vil du trolig gå ned). Den dekker ikke behovet for mineraler og vitaminer.
 

Lavkarbodiett/Atkins
Dette har dere sikkert fått med dere i media, at det har vært mye debatt om. Det er vel også en "motediett" Det går da ut på at du kutter mye av karbohydratinntaket ( potet, ris, grønnsaker - mye av det som vokser under bakken; fordi dette inneholder mye stivelse). Du skal her spise mye proteiner, mer fett og ikke karbohydrater. "Du går mindre opp i vekt av fett kalorier enn karbohydrat kalorier") Det som skjer når du bare spiser proteiner og fett, er at kroppen går inn i en stilstand som heter Ketose: Det betyr helt enkelt at kroppen bruker fett for sitt energibehov. ( Dette kan måles i urinen).Enten det er fett fra maten du akkurat spiste, eller fett du har lagret rundt livet,
vil det å få kroppen i ketose sørge for at det forbrennes og omgjøres til energi istedet for å bli lagret.

Ketose fører ikke til tap av muskelmasse, med mindre du ikke har fett i kroppen, og dette er
spesiellt gunstig siden større muskelmasse krever mer energi som igjen forbrenner mer fett.
Når ketose først inntreffer kan du ta av utrolig mye fett på bare et par uker. ( mange som konkurrerer i bodyfitness etc bruker denne dietten siste ukene, fordi du raskt mister 3 kg ved å tømme karbohydratlagrene)

Du kan spise så mye smør, fløte, du vil, men ikke brød, pasta ris etc .Hvem er det som sitter og spiser fløte fordi de er sulten?!? Du vil automatisk da spise mindre kalorier, fordi utvalget er mindre, og dermed gå ned i vekt.
Bakdelen da (snakker av erfaring her)
Du kan spise 20 g karbohydrater pr dag ( tilsvarer en gulrot o.l)
Du blir fort sliten og slapp
Fare for forstoppelse ( lite fiber)
Dårlig ånde
Hodepine
Utmattelse ( jeg orker knapt å trene)
Fysisk trening blir vanskelig fordi karbohydrat lagrene er tomme.
Du mister fortere konsentrasjonen.
Mye mettet fett i dietten, øker kolestrolet
lite frukt og grønt - dekker ikke mineral/vitamin behovet.
Man vet lite om langtidsvirkningen av diette, fordi det er forsket lite på det.


Fedon: Høy protein - Lav Gi
Både Fedon Lindberg og Atkins har et fokus på å unngå høye blodsukker- og insulinnivåer for bedre helse og en normal vekt. Med Fedon trenger du ikke unngå alle former for karbohydratkilder, men heller velge karbohydratene som er av en sort som gir lav blodsukkerstigning ( dette er gjerne de grove/natur produktene) Dessuten gir Fedon sitt kostråd også rom for å spise karbohydrater som gir høy blodsukkerstigning, bare det ikke gjøres for ofte og ikke i for store mengder. Fedon  fokuserer også mer på type fett (mer enumettet enn mettet). Lindbergs kosthold fører ikke til ketose,  Fedon kostholdet er mer variert enn Atkins' og er lettere å gjennomføre i sosiale sammenhenger.

I korte trekk:
spise mindre sukker ( brus & godis)s
spise mindre siktet hvetemel
mindre brød, potet, ris og pasta.
mindre rotgrønnsaker.

40% av inntaket skal komme fra karbohydrater
30 % skal komme fra fett
30% skal komme fra protein.

Helsedirektoratet anbefaler:
50- 60% skal komme fra karbohydrater
max 30% skal komme fra fett
og 12 - 20 % skal komme fra protein.

Personlig er jeg nok mer enig med Fedon når det kommer til fordelingen: der du spiser mer protein av magert kjøtt, fisk og fugl.

I norge har inntaket av rødt kjøtt økt. I dag spises det 70 kg rødt kjøtt per person. Dette har trolig vært med på å øke antall tilfeller av tykktarmskreft.



Bare som en kort oppsummering på disse diettene: ved å gå på en av disse, vil du trolig få i deg færre kalorier enn du til vanligvis gjør. Du vil også dermed automatisk gå ned i vekt. Logisk!? Så ved å øke fysisk aktivitet eller redusere kalori inntaket vil du gå ned i vekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar