mandag 25. juli 2011

Grøt til småbarn

Caroline er nå straks 4 mnd. Da hun var 3.5 mnd begynte vi med å smake på grøt, gulrotsuppe og sviskemos. Dette så hun ut til å like veldig godt. Vi har derfor gradvis økt mengden på grøtmåltidet på ettermiddagen.

I starten laget jeg "velling" og hadde det i en Mam flaske. Vi valgte glutenfri grøt. Risgrøt med banansmak ( fåes på matbutikker).

Dette blandet jeg ut med Nan (150 ml nan med 4 ts grøtpulver) Ristes godt. Pass på at det er stort nok hull på smokken.

Nå gir vi grøt med skje, det går veldig bra! 4 ts grøtpulver blandet med vann. Etterpå får hun litt sviskepure. I tillegg får hun jo melk på kvelden. Det er ikke fordi vi vil hun skal sove lenger om natten, for der har vi ikke merket noe forskjell. Hun sover 11 t uansett. Det er mer for at tarmene hennes skal venne seg gradvis til annen mat. Hun viser stor interesse for mat, og sjeldent det kommer ut igjen.

Det kan fort bli mye gulp om du gir for mye grøt + melk, så vi har 1-2 timer mellom grøten og melken. Dessuten blir det mye brun gulp med sviskepure....

Hva skal babyen spise i 4-6 måneders alder?
Inntil barnet er rundt fire til seks måneder, kan det bare få morsmelk. Det kan fremdeles ikke bevege lepper og tunge særlig koordinert, og vil derfor ikke kunne spise av en skje.

Du skal fortsatt amme eller gi melkeerstatning, men du kan begynne med annen mat samtidig hvis du vil. Blant matvarene du kan gi er grøt kokt på rismel, moste eller kokte gulrøtter, potetmos, revet eple, most banan eller tynn solbær- og eplesaft.

Når du begynner med en ny matsort, skal du gå langsomt frem. En liten teskje er nok den første gangen. Siden kan du øke porsjonene litt etter litt til du når tre eller fire spiseskjeer. Det er lurt å amme barnet før du prøver ny mat, selv om barnet da kan være mett og lite interessert. La det alltid gå noen dager før du introduserer den neste matsorten for første gang.

Grønnsaker og poteter skal renses godt eller skrelles før de kokes. Maten skal koke så lenge at det er lett å mose den. Man kan godt mose maten med litt av kraften fra grønnsakene og litt matolje. Er maten for grov, kan du sikte den. Maten bør ikke saltes, for dette kan forstyrre barnets saltbalanse.

Epler kan enten kokes og moses, eller skrapes med en teskje. Bananer kan moses med en gaffel.

Rismel fås i pakker spesielt beregnet på babyer. Denne typen rismel er velegnet fordi det er tilsatt jern. Tilberedingen skjer ifølge oppskriften på pakken, men smaken bedres med litt brystmelk eller melkepulver. Vanlig kumelk anbefales ikke før barnet er minst seks måneder. Dette er på grunn av allergifaren og det at kumelk er for kraftig kost for spedbarnets tarm. Norske retningslinjer (Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet) anbefaler amming eller en morsmelkerstatning helt til barnet er ett år gammelt.

Kilde http://www.nettdoktor.no

1 kommentar:

  1. Isak startet med fast føde(grøt, moset frukt osv)fra han var 4 mnd.Merket at bare morsmelk ble litt lite for han etter hvert.
    Jeg pleide å sprute/pumpe en del morsmelk i all maten som ble introdusert.Da var det en kjent smak,og maten fikk en fin konsistens+ at det er jo veldig bra med morsmelk.

    SvarSlett