tirsdag 25. oktober 2011

Antioksidanter

Hva er det?
Kroppen består av celler, som igjen består av molekyler. Inne i molekylene er det elektroner. Oksyderende stress er en tilstand hvor stabile molekyler blir ustabile fordi de mister et elektron. Disse ustabile molekylene kalles 'frie radikaler', og de angriper stabile molekyler i et forsøk på å stjele et ekstra elektron. Disse frie radikalene har en effekt på kroppen ved at de påvirker aldringsprosessen og hvordan vi aldres. De påvirker også forsvarssystemene våre ved å svekke dem. Frie radikaler oppstår som følge av dagligdagse ting som sollys, røyking, overdreven trening, og noe så enkelt som å puste inn forurenset luft.

Det eneste våpenet vi har som kan nøytralisere frie radikaler og redusere oksyderingsprosessen, er antioksidanter. Vi trenger et bredt utvalg av antioksydanter, som karotinoider, flavonoider, vitaminer og mineraler, etc, for å oppnå synergieffekten vi trenger for å beskytte cellene våre mot skade fra frie radikaler. 

Antioksidanter er derfor viktig i kroppen vår! Kroppen sørger for å ivarte en del av produksjonen selv, men trenger også hjelp til å beskytte seg. Forskere mener norske planter har ekstra mye antioksidanter, fordi vi har i Norge har så lange lyse dager (på sommeren!!), de utsettes derfor for mye stråling -dette er med på å øke produksjonen av antioksidanter, slik at de kan beskytte seg mot  for mye stråling.

Hvor finner du antioksidanter? 
Grønnsaker: paprika, persille, artisjokk, spinat, rødbetter, løk, hvitløk, grønnkål, chilli, rødkål
Nøtter/frø/krydder: solsikkefrø, valnøtter, Nellik
Frukt: Druer, plommer, kiwi, ananans, dadler, granateple
Bær: Nyper, krekling, blåbær, solbær, kirsebær, bjørnebær, vill jordbær, tyttebær.
Drikke: Rødvin (nå kan det drikkes med god samvittighet!!), grønn te

Vil du se flere matvarer med antioksidanter se her


En enkel måte få være sikker på at du får i deg antioksidanter, er å velge fargerike matvarer. Jo mer farge jo mer antioksidanter, samt bruke masse hvitløk i maten.  
Bilde fra medisin.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar