onsdag 22. februar 2012

Hvorfor blir man støl etter trening?

I musklene har vi noe som kalles z-linjer. De ligger til vanlig parallelt i et fint mønster i muskelen. Men når du er støl ligger de hulter til bulter.  Når du er støl har du rett og slett revet i stykker noen av disse z-linjene, som er små proteiner i muskulaturen.

Ødeleggelsen skyldes enten at du har trent en uvant treningsform, eller med for hard belastning.
Proteinene vil gro igjen, og grotiden henger sammen med en følelse av ubehag. Stølheten kan vare fra én til fire dager, avhengig av hvor store ødeleggelsene er.

Tøyning forverrer
Det har lenge vært forsket på hvorfor du blir støl, og hvordan du kan forebygge og reparere i etterkant.
Den største myten er at det hjelper å tøye ut. Det kan heller gjøre vondt verre. Intensiv tøyning eller høy intensitet på tøyningen kan gjøre deg stølere.

Tar du knebøy hver dag, vil du ikke bli støl av det, med mindre du øker vektene eller har en pause før du starter opp igjen. Når du da blir støl og tøyer forsiden av låret, sliter du enda mer på muskelen, forklarer idrettsfysioterapeuten.

Moderat bevegelse
Det finnes mange myter om hva som skal hjelpe mot støle muskler, men i følge stølhetseksperten er det kun lett bevegelse som gjelder. Vær i bevegelse etter treningen og de dagene du er støl. Ta deg en gåtur eller en moderat sykkeltur. Det er mye bedre enn å sitte helt i ro. Det hjelper heller ikke å gjøre samme tunge øvelse allerede dagen etter. Også det kan forverre stølheten.

Når du har kommet inn i et mønster med treningen, vil du slutte å bli støl etter for eksempel en økt med tunge knebøy.


Kilde: Håvard Østerås, spesialist i idrettsfysioterapi ved Rosenborgklinikken og førstelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar