mandag 18. august 2014

2 gode og lettlagde brød

Tenkte jeg skulle legge inn oppskriften på 2 lettlagde og gode brød. Perfekt for matpakken til minsten. Jeg har lenge jaktet på et brød som passer til hele familien, samt veldig lettlaget.
Har funnet 2 brød som blir laget om og om igjen her.


Havrebrød
2 brød

6 dl vann
50 g gjær

3 ss sirup, maltekstrakt eller honning
18 g salt
3 ss raps/oliven olje
200 g sammalt hvete grov
300 g havregryn
500 g siktet hvetemel, 200 g kan erstattes med byggmel.

Tilsett gjerne litt frø: sesam, solsikke, linfrø o.l


Rør ut gjæren i lunket vann.
Elt deigen godt ( 5-10 min i kjøkkenmaskin)
Dekk til og la heve i 30 min.

Legg brødene i smurte formen, og la heve en gang til i 30 min. 

Stekes på 225 grader i 30-40 minutter, avhengig av ovn.






Grovt flerkornsbrød (oppskrift fra brodogkorn.no) 2 brød
Her trenger du en del ingredienser. Har du ikke alt, bruk det du har. Ta ut smøret på forhånd, og la det bli romtemperert.


100 g hvetemel
400 g fullkorns hvetemel
70 g sammalt rug, grov
40 g havregryn
15 g gjær
20 g kruskakli
20 g linfrø
20 g solsikkekjerner
20 g sesamfrø
60 g hele byggryn
60 g hvete, helkorn
1 stk egg
1 ss honning
1 ss sitronsaft
430–480 g vann (tilsett til du får en god og seig deig som akkurat slipper bollen)
40 g romtemperert smør uten salt ( evt smør med salt og dropp 1/2 salt)
½ ts salt



Pisk sammen vann, egg, honning og sitronjuice i en kjele og varm opp til 37 grader.
Bland vannblandingen med gjær.
Ha alt det tørre i en bolle, utenom salt og smør.
Ha i gjærblandingen og elt deigen godt sammen.
Mot slutten av eltetiden tilsetter du salt og romtemperert smør i terninger.
Elt deigen 10–15 minutter i maskin,til den slipper bollen. La heve til dobbel størrelse.
Del deigen i to emner og form to brød (bruk litt olje til å bake ut).
Ha havregryn på bordet og dypp ene siden av brødet i det.
Dypp den andre siden av brødet i linfrø, før du gir det en vri og legger det over på en bakepapirkledt bakeplate.
La heve til dobbel størrelse.
Stek i ca. 30–40 minutter på 200°.
Avkjøl på rist.




Super godt med en god ost eller norsk brunost på. 
 

(Å fly rundt med kamera har jeg droppet, så fra nå blir det kun mobilbilder her)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar